Шүд эрүүл байлгахын тулд хүүхдийн хоол хүнсэнд юуг анхаарах вэ?

Чихэр, печень, ундаа, жүүс зэрэг нүүрс ус агуулсан хоол хүнс нь шүд цоорох өвчин үүсгэдэг болохыг судалгаагаар тогтоосон. Ялангуяа эдгээр амттанг ойрхон давтамжтайгаар удаан хугацааны турш хэрэглэвэл шүд цоорох өвчин үүсгэх шалтгаан болж өгнө. Учир нь таны хүүхдийн амны хөндийд байгаа цоорол үүсгэгч нян бактериуд эдгээр нүүрс усны төрлийн бүтээгдхүүнүүдээр хооллож хүчиллэг бүтээгдэхүүн ялгаруулах бөгөөд эдгээр хүчил нь хүүхдийн шүдний гадаргууг түлж гэмтээн шүдний эрдсийг алдагдуулсанаар шүдний гадаргууд цоорол үүсдэг. Ууталж савласан бэлэн бүтээгдэхүүнүүд тухайлбал амтат жигнэмэг, шарсан төмс зэрэг нь их хэмжээний нүүрс ус агуулдаг. Иймд савласан бүтээгдэхүүнийг хүүхдэдээ өгөхийн өмнө тухайн бүтээгдэхүүний баглаа боодол дээрх орц нормыг харах хэрэгтэй. Нүүрс ус болон сахарын агууламж өндөртэй бүтээгдэхүүнийг хүүхдэдээ өгөхөөс аль болох зайлсхийх хэрэгтэй.

Гэхдээ нүүрс ус агуулсан бүтээгдэхүүнийг бүгдийг хүүхдэдээ идүүлэхэс татгалзана гэдэг бол тийм ч амархан хэрэгжих зүйл биш тул шүдний мэргэжилтнүүд шүд цоорох өвчинөөс сэргийлэх дараах санамжийг гаргасан байна.

  • Хүүхдээ нүүрс ус болон чихэр бага агуулсан кальци болон бусад ашигтай бүтээгдэхүүнүүд агуулсан хүнсэнд дуртай болгох хэрэгтэй
  • Болж өгвөл эрүүл амттан буюу жимс, сүүн төрлийн бүтээгдэхүүн түлхүү хэрэглэх
  • Болж өгвөл шинэ жимс хүнсний ногоогоор хоол хийж өгөх, бор мах, бүдүүн ширхэгтэй гурилан бүтээгдэхүүн өгөх
  • Газтай ундаа, жүүс, чихэр, шоколад амттаны хэрглээг нь хязгаарлаж тодорхой хоногийн тодорхой цагт идүүлэх гэх мэт

Хүүхдийнхээ шүдийг өглөө оройд өөрөө угааж цэвэрлэж өгөхийн зэрэгцээ хяналт тавьж байх хэрэгтэй. Эрүүл хоол хүнсэнд хамаардаг олон төрлийн бүтээгдэхүүнүүд чихэрийн өндөр агууламжтай байдаг гэдгийг мэдэж байх нь чухал. Талх, гоймон, жигнэмэг зэрэг цардуул агуулсан бүтээгдэхүүнүүд, зарим жимс, сүү, сүүн төрлийн (хөхний сүү ч хамаарна) бүтээгдэхүүнүүд цэвэрлэхгүй л бол хүүхдийн амны хөндийд өнгөр үүсгэж нян бактер үржих таатай орчин болдог гэдгийг ямагт санах хэрэгтэй.

Нэг зайлшгүй чухал анхаарах зүйл нь хүүхэд тань эрүүл хоол хүнс хэрэглэдэг ч тэр нь заавал амны ариун цэвэр сахих ажилбартай хавсарч байж л хүүхдийн шүд эрүүл байна. Иймд цаг тухай бүрт нь зааврын лагуу хүүхдийнхээ шүдийг угааж өгөх, шүдний завсрыг нь цэвэрлэх, тогтмол амны хөндийг нь хянаж шалгаж байх нь чухал. Өдөр тутам амны ариун цэврийг чанд сахих нь шүд цоорох өвчнөө сэргийлэх хамгийн гарын дор хялбар бөгөөд зөв арга зам юм шүү.

 

Бусад мэдээ

​​Төмрийн бэлдмэл, витаминууд нь шүдний өнгийг өөрчилдөг үү?
Төмрийн бэлдмэлийг зажилж уухад буйл болон шүдний өнгөртэй хэсэгт түр зуурын өнгөний өөрчлөлт өгч болох бөгөөд энэ нь шүдийг угаах үед арилдаг. Учир нь төмрийн сульфид нь төмрийн бэлдмэлийн химийн уусдаггүй хэлбэр бөгөөд буйлны хүзүүний шингэн болон өнгөр дэх бактерийн устөрөгчийн сульфидтэй харилцан үйлчилж (ион хэлбэрээр) төмрийн толбо үүсгэдэг байна .
2022-02-08
Сөргөө өвчин таны хэлэнд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?
   Тийм ээ, сөргөө өвчинтэй хүмүүсийн амтлах мэдрэхүйд өөрчлөлт илэрдэг. Гашуун, исгэлэн амт зарим хүмүүст төмөр шиг амтлагддаг. 2017 онд хийгдсэн судалгаагаар ходоод улаан хоолойн сөргөө өвчинтэй хүмүүсийн дийлэнх хувьд чихэрлэг, давсархаг, гашуун амт үнэрийг өмнөхөөсөө муу мэдэрдэг болсон гэсэн үр дүн гарсан байна. 
2022-01-28
Ногоон цай хэрэглэх нь шүд цоорох өвчнөөс сэргийлдэг
 Ногоон цайнд хүний биеийн дархлааны системийг сайжруулах олон төрлийн бодис агуулагддаг. Ногоон цайны хуурай жингийн 30 орчим хувийг полифенолууд (катехин) эзлэх бөгөөд эдгээр нь маш ашиг тустай нэгдэл юм. Ногоон цайнд эпикатехин галлат (ЭКГ), эпикатехин, эпигаллокатехин, эпигаллокатехин галлат дөрвөн төрлийн полифенолууд (катехин) агуулагддаг. Мөн ногоон цайнд полифенолуудаас гадна каротинойд, токоферол, аскорбины хүчил (витамин С), хром, манган, селен, фтор, цайр гэх мэт эрдэсүүд зарим фитохимийн нэгдлүүд агуулагддаг.
2022-01-17