Улаан вино - Шүдний өвчнөөс сэргийлэх ам зайлагчаар ашиглаж болох уу?

Үдэш унтахдаа шүдний эрүүл мэнддээ анхаардаг хэн бүхэн шүдээ угааж, шүд хоорондын завсар хоорондохоо шүдний утсаар цэвэрлэж бас зарим нэг нь нэмэлтээр ам зайлагч уусмалаар амаа зайлдаг. Тэгвэл эдгээр зүйлс дээр нэмэлтээр хэрэглэж болох нэг баяртай мэдээ дуулгахад унтахдаа вино уух нь шүдний эрүүл мэндэд тустай байж болох тухай нэгэн судалгааны материал нийтлэгдсэн байна.

Тодруулбал вино уух нь шүдний эрүүл мэндэд хор хөнөөлтэй нян бактерийн үржиж олшрох идэвхийг таслан зогсоодог тухай шинжлэх ухааны өгүүлэл ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry сэтгүүлд нийтлэгдсэн байна.

Маш олон төрлийн ургамал болон жимс өөртөө полифенол хэмээх эрүүл мэндийн ашиг тустай нэгдэл агуулдаг. Полифенол нь зүрх судасны өвчин ба чихрийн шижин өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд ашиг тустай болох нь нэгэнт тогтоогдсон байдаг. Үүний зэрэгцээгээр полифенолын бас нэг чухал үүрэг нь ходоод гэдэсний замын нян бактерийн өсөлтийг таслан зогсоодог явдал юм. Энэ үйлчлэл нь амны хөндийн эрүүл мэндийн ашиг тустай.

Полифенол өөрөө нянгийн эсрэг өндөр идэвхтэй үйлчлэлтэй ч харамсалтай нь улаан дарсанд маш бага хэмжээний полифенол агуулагддаг. Энэ нь дангаараа амны хөндийн нян бактерийн эсрэг шууд үйлчилж дийлэхгүй боловч полифенолын бас нэг чухал шинж чанар нь нян бактерийг эстэй холбогдох явцыг удаашруулах, саатуулах үйлчлэлтэй.

Шүдний өвчлөлийн гол шалтгаан болдог Streptococcus mutans бактери л гэхэд полифенолын үйлчлэлээр 20-40%-аар үйл ажиллагааны идэвхээ алдаж байгааг тогтоосон байна. Мөн шүдний тулгуур эдийн өвчний гол шалтгаан болдог Porphyromonas gingivalis нян ч идэвхээ алдаж байжээ.

Судлаачид өгүүллийн дүгнэлт хэсэгтээ “усан үзэмний гаралтай полифенолыг шүд цоорох өвчин ба шүдний тулгуур эдийн өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх байгалийн гаралтай аргачлал байдлаар дангаар нь ашиглаж болохоос гадна бусад эмчилгээтэй хавсруулан ашиглаж болно” гэж дүгнэснийг дуулгахад таатай байна.

Улаан вино мэдээж шүдний өнгө хувиргадаг сөрөг талтайг мартаж болохгүй ч шүдний өвчөөс сэргийлэх ашиг тусыг нь бодвол оройдоо ганц хундага виногоор амаа зайлахад юу нь болохгүй гэж...

Бусад мэдээ

Кальци бол хамгийн хэрэгцээтэй эрдэс бодис
Шvд, яс сайн байх нь бие дэх кальциас шууд хамаардаг гэдгийг орой бvр зурагтаар явах реклам сурталчилгааны ачаар бараг хvн бvр мэдэх болжээ. Гэвч рекламны улмаас сvv уучихаар л өдрийн нормоо авч биеийн кальци хэвийн хэмжээндээ болчихно гэж боддог маань эндvvрэл бололтой.
2020-07-23 19:59
Хоол хүнсээ сайн зажилж идэх нь амны хөндийн дархлааг нэмэгдүүлж, халдвараас сэргийлдэг
“Хоолоо зажилж ид” энэ үгийг хүүхэд байхдаа та олон удаа сонсож байсан байх. Тэгвэл хоолыг зажилж идэх нь дархлааны эсийг дэмжин халдвараас сэргийлдэг бөгөөд хоолыг зажилж идсэнээр амны хөндийн TH 17 эсийн ялгаруултыг нэмэгдүүлдэг болох нь судалгаагаар тогтоогджээ. TH 17 эсийн нэг хэсэг нь хортой өвчин үүсгэгч эсрэг төрөгчийг ашиглан эрүүл мэндэд тустай "friendly bacteria" –нөхөрсөг бактери болгон бие махбодид дасан зохицуулдаг.
2020-07-21 18:57
Пробиотик бичил биетнүүдийн эрүүл мэндэд үзүүлэх эерэг нөлөө
Дэлхийн Эрүүл Мэндийн Байгууллагын тодорхойлсоноор Пробиотик бичил биетнүүд гэдэг нь бие организмд тодорхой тоо хэмжээгээр байдаг бөгөөд орчин тойрныхоо эмэг төрүүлэгч бичил биетүүдийг дарангуйлж бие организмд эерэг нөлөө үзүүлдэг бүлэг микроорганизмуудыг хэлдэг байна. Эдгээр биетүүд ходоод гэдэсний замд байралдаг бөгөөд хүний биед эмгэг үүсгэдэггүй бөгөөд мөн хоруу чанаргүй.
2020-07-21 18:39